Skoči na glavno vsebino

V petek, 19. aprila, so se učenke in učenci, ki so opravili bralno značko in so želeli preživeti Noč knjige v knjižnici, zbrali v Tolminu. V dveh skupinah so odšli do gasilskega doma, kjer je že čakal prvi skriti gost, da predstavi svoje pomembno humanitarno delovanje, poleg poklicnega, ki ga učenke in učenci dobro poznajo. V gasilski uniformi jih je sprejel učitelj Martin Šavli. Predstavil jim je operativni center, garderobo gasilcev, ki morajo biti res hitri, da od poziva, ki ga dobijo na telefon, do prihoda in oblačenja v popolno gasilsko opremo in odhoda na mesto nesreče traja manj kot 5 minut. Najtežje je bilo rokovanje z opremo za reševanje ob prometnih nesrečah. Vstopili so tudi v gasilsko vozilo s cisterno, ki prvo odhiti na kraj požara. Bolj zabavno je bilo delo z ročnikom.

Obe skupini sta se srečali na Brajdi in se peš vrnili do šole, ki ob petkih popoldne izgleda čisto drugače. Po krepčilni malici smo za ogrevanje izvedli nekaj socialnih igric, da smo se bolje spoznali. Vključili smo tudi knjige ter učenke in učence postavili v vlogo pisateljev. Vklopili so domišljijo in sestavljali prve povedi. Odkrili smo, da se tudi med našimi učenci skriva kakšen pisateljski talent. Zvečer prvega dne smo si v dveh skupinah ogledali filma Društvo magičnih živali in Življenje je lepo.

       

V soboto po zajtrku so se učenke in učenci srečali z drugim skritim gostom iz sveta knjig in literature, z Ilustratorjem Markom Ropom, ki živi na Mostu na Soči. Z ilustracijami in knjigami, ki jih je naslikal se je predstavil po prebrani knjigi avtorice Barbare Vuga Zgodba o drevesu, katero je ilustriral. Srečanje se je zaključilo z risanjem lokalne abecede. Ilustratorju Marku se najlepše zahvaljujemo za ilustracijo koralnega grebena, ki bo krasila našo knjižnico.

Dvodnevne dejavnosti smo sklenili z ogledom filmčka Moč knjige 2020, ki prikazuje kako smo praznik branja soustvarjali učenci in učitelji s fotografijami domačih knjižnih polic, iz naslovov knjig smo sestavljali sporočila, fotografirali smo se pri branju … tiste posebne pomladi, ko se nismo smeli družiti. Vsi smo se strinjali, da je veliko prijetnejše druženje ob dejavnostih, povezanih s knjigo.

Dogodek smo pripravile: knjižničarka Martina Kozorog Kenda in učiteljice Marta Medvešček, Tina Stare in Alja Klinkon

Dostopnost