Skoči na glavno vsebino

V soboto, 20. 5. 2023, smo na 21. tradicionalnem pohodu po Kosmačevi učni poti ponovno spoznavali in odkrivali čarobnost in dobrosrčnost, ki se skriva v dolini reke Idrijce, ter prepletali vezi med nami.

Na poti so približno 200 pohodnikov v duhu letošnjega vodilnega dela Balada o trobenti in oblaku spremljali prijazni oblaki, zadonela je tudi trobenta. Za jutranje vzdušje so poskrbeli člani GŠ Palbin in otroška folklorna skupina Pastirčki PŠ Dolenja Trebuša, ki nas je s svojo navihano točko popeljala v čas, ko so poredni šolarji prihajali domov z lesenim osličkom na hrbtu.

Učenci Glasbene šole Tolmin in OŠ Dušana Muniha Most na Soči so pripravili kulturni program pri Kosmačevi domačiji v Bukovici. Slednji so v svojih književnih prispevkih, v katerih so poustvarjali odlomek iz Kosmačevega romana, poleteli na krilih otroške domišljije.

Za topel sprejem na Slapu pri Idrijci so poskrbeli člani društva Tantadruj, za glasbeni vložek pa Jazz Punt Big Band. Člani DLU Tolmin so tudi letos pohodnikom omogočili likovno udejstvovanje, za kulinarične dobrote pa je poskrbela KS Idrija ob Bači ─ krajani Luže. Po plovbi z ladjico Lucijo smo si v Tolminskem muzeju lahko ogledali zanimivo razstavo, poimenovano Tminski banjki: kmečke skrinje Zgornjega Posočja.

Pohod smo zaključili pred Knjižnico Cirila Kosmača Tolmin, kjer sta nas glasbena gosta, pevka Uršula Ramoveš in kitarist Metod Banko, zazibala s tenkočutno lirično glasbo v poljanskem narečju. Ogledali smo si lahko tudi novi bibliobus, ki bo skrbel za dostopnost knjižnične dejavnosti prebivalcev Zgornjega Posočja.

Pohod je potekal v organizaciji OŠ Dušana Muniha Most na Soči, v sodelovanju z zvestimi in ustvarjalnimi sodelavci, ki so kot vedno poskrbeli za zanimiv in pester program. Zahvaljujemo se KS Dolenja Trebuša, KS Slap ob Idrijci, KS Idrija pri Bači (krajanom Luže), Špeli Mrak, TD Most na Soči, DLU Tolmin, LTO Sotočje Tolmin, Glasbeni šoli Tolmin, Tolminskemu muzeju, Občini Tolmin, Jazz Punt Big Bandu, Knjižnici Cirila Kosmača, GŠ Palbin, Društvu Tantadruj, Ladji Lucija.

Zapisala Tina Stare

Fotografije Ciril Makovec

     

       

   

 

Dostopnost