Skoči na glavno vsebino

Na PŠ Šentviška Gora smo letos že spoznavali delo reševalnih psov in njihovih vodnikov. Tokrat pa sta nas obiskali psička Tisa in njena vodnica Sonja. Tisa je kratkodlaka prinašalka. Skupaj z vodnico Sonjo sta terapevtski par v prostovoljnem društvu Tačke pomagačke. Izvedeli smo, da Tačke pomagačke (psi in njihovi vodniki-prostovoljci) obiskujejo otroke v vrtcih in šolah, v bolnišnicah, rehabilitacijskih centrih, starejše v domovih, varovance v dnevnih centrih, otroke v knjižnicah.

V družbi Tise in Sonje smo preživeli prijeten, zanimiv, poučen, zabaven, sproščen in umirjen del šolskega dne. Čas je kar prehitro minil. Učenci so z zanimanjem poslušali gospo Sonjo in sodelovali v razgovoru. Izvedeli oz. ponovili so marsikaj o kužkih, o skrbi zanje ter o pravilnem in varnem vedenju ob njih. Vaditeljica Sonja jim je povedala še, zakaj se je odločila za prostovoljno delo v društvu Tačke pomagačke in kaj vse je potrebno, da lahko pes postane terapevtski pes. Učenci so  občudovali, kako je  Tisa umirjena, ubogljiva in kaj vse zna.

Povedala nam  je zgodbe z njunih obiskov, ki so se dotaknile tudi naših src, namreč kako se bolni, otroci, starejši dobro počutijo ob obisku.

Vsi učenci so želeli opraviti kakšno nalogo, počesati, pobožati Tiso. Vsi  bi bili za to, da bi imeli kar cel dan pri pouku  takšnega kužka.

Najmlajšim se je zdelo najbolj zanimivo:
– ko je Tisa je v gobčku nesla košaro s svojo opremo,
– ko  je na začetku razgrnila svojo preprogo in se zelo zanimivo  pretegnila,
– da zna različne trike – objame Sonjo, naredi obrat, naredi osmico med Sonjinimi nogami,
– da ima Tisa tudi svojo zobno ščetko.

Tisi in Sonji smo se za obisk zahvalili z darilcem v obliki kužka ter priboljški za Tiso. Njima ter vsem terapevtskim parom želimo, da bi lahko razveselili, potolažili in spodbudili čim več takih otrok ter odraslih, ki to še posebno potrebujejo.

Za PŠ Šentviška Gora, Vlasta  Sotenšek in Erika Laharnar

     

     

     

     

      

Dostopnost