Za večjo varnost otrok

Policija predvsem ob začetku vsakega šolskega leta budno spremlja in analizira prometno varnost otrok ob prihodu v šolo. Skupaj ugotavljamo, da starši v jutranjih urah med 6.30 in 7.45 otroke v šolo vozijo z osebnimi avtomobili. V tistem času se zato v okolici šole in pred šolo znajdejo tako otroci, ki se z avtobusi pripeljejo na avtobusno postajo, otroci z Mosta na Soči in okolice, ki pridejo peš, in še veliko število osebnih avtomobilov, ki do šole iz obeh smeri dostavljajo otroke.

Da bi zagotovili večjo varnost otrok v cestnem prometu ter pred šolo in vrtcem, predlagamo, da starši upoštevate:

  1. Otrok naj iz osebnega avtomobila izstopi na avtobusni postaji in do šole pride peš.
  2. Zavijanje desno pri pošti zaradi nevarnosti trka odsvetujemo.
  3. V primeru, da peljemo otroka do šole, uporabimo cesto po klancu iz smeri bencinske črpalke (glavno križišče), mimo cerkve do šole. Ko otroka odložite, pot nadaljujete mimo igrišča in vrtca in se nato vključite na glavno cesto nasproti pošte. Zavijanje navzdol pod cerkvijo odsvetujemo zaradi varnosti otrok, ki po klancu zjutraj prihajajo v šolo.
  4. V 3. točki opisano pot uporabljajte tudi starši, ki pripeljete otroka v vrtec.
  5. Če pripeljete otroka v vrtec po spodnji cesti, obrnite avto na križišču pred blokom, se zapeljite nazaj do vrtca in vstopajte v vrtec s spodnje strani.

S takim režimom bi se prometna varnost na Mostu na Soči zelo izboljšala, saj bi s tem preprečili:

  1. nevarne situacije staršev, ki z osebnimi avtomobili pripeljejo iz smeri Bači pri Modreju in pri pošti zavijajo desno,
  2. gnečo ob srečevanjih in trke osebnih vozil med vrtcem in šolo, saj starši na teh mestih tudi obračajo,
  3. morebitne poškodbe (nesreče) otrok, ki zjutraj v strnjenih gručah hodijo z avtobusne postaje po ozki ulici proti šoli, nasproti pa vozijo starši, ki so otroke že oddali v vrtec ali v šolo.

S takim prometnim režimom bi bilo smiselno nadaljevati tudi v popoldanskih urah. Četudi takrat ni tako gostega prometa v okolici šole, bi lahko preprečili zgoraj opisane situacije.

 

PROSIMO VSE STARŠE, DA ZARADI VARNOSTI OTROK V CESTNEM PROMETU TA PRIPOROČILA UPOŠTEVATE.

Dostopnost