Skoči na glavno vsebino

Šolska prehrana

V centralni kuhinji na šoli pripravljamo malice in kosila za učence od 1. do 9. razreda, kosila za vrtec in zunanje oddelke. Učenci od 1. do 5. razreda malicajo po drugi šolski uri, v matičnih učilnicah, dežurni učenec jim odnese malico. Učenci od 6. do 9. razreda pa malicajo v šolski jedilnici v dveh odmorih, po 2. in po 3. šolski uri. Med malico je v jedilnici prisoten dežurni učitelj.

Na kosilo prihajajo učenci podaljšanega bivanja v spremstvu učiteljic. V jedilnici kosijo tudi delavci šole, V začetku 6. ure je v jedilnici tudi dežurni učitelj.  Kosila delimo od 11. do 13. 15.

Pravila v jedilnici so urejena s hišnim redom.

Kuhinja na centralni šoli pripravlja tudi kosila za vrtec in zunanje oddelke Šentviška Gora, Podmelec in Dolenja Trebuša, kamor hrano prepeljemo, na oddelku jo razdelijo. Malice pa si pripravljajo v kuhinjah na oddelkih in v vrtcu.

Vsak dan in pri vsakem obroku imajo otroci na razpolago sadje in vodo.

Tudi učenci, ki so v podaljšanem bivanju, lahko dobijo popoldansko malico v primeru, da smo tisti dan imeli neprevzete obroke.

Precej pozornosti namenjamo izbiri kvalitetnih živil, sestavi jedilnikov v skladu z normativi in priporočili stroke, strokovni pripravi hrane in kulturnemu uživanju obrokov. Po predhodnem dogovoru s starši pripravljamo tudi dietne jedilnike za otroke iz vrtca in učence.

Vodja šolske prehrane je strokovno usposobljena učiteljica gospodinjstva.

NAROČANJE IN ODJAVE

Načini naročanja in odjave obrokov so opredeljeni v Pravilih šolske prehrane.

Zakon o šolski prehrani.

Vloge za subvencionirano šolsko prehrano starši vložijo na Centru za socialno delo.

Cene obrokov

 Obrok Cena (EUR)
šolska malica 0,90
kosilo 1. r 2,55
kosilo 2. – 5. r 2,85
kosilo 6. – 9. r 3,30
topli obrok 4,60
kosilo za odrasle 5,00
otroška malica zunanji 1,10
otroško kosilo zunanji 3,80

Zaposleni v kuhinji:

 • Primož Janež, vodja kuhinje
 • Štefanija Rosič
 • Simona Zalašček
 • Suzana Klemenčič
 • Simona Leban
 • Na PŠ Dolenja Trebuša: Urška Nuk in Metoda Komac
 • Na PŠ Šentviška Gora: Jana Mlakar
 • Na PŠ Podmelec: Marija Kogoj

SHEMA ŠOLSKEGA SADJA

Ugotavljamo, da precej velik delež naših učencev ne zajtrkuje. Zato smo se pred leti priključili izvajanju ukrepa Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju z Ministrstvom za šolstvo in šport ter Ministrstvom za zdravje – SHEMA ŠOLSKEGA SADJA. Sadje razdelimo že zjutraj, pred prvo šolsko uro in je na razpolago čez cel dan.

Učenci so uvedbo sheme dobro sprejeli, zato bomo tudi v prihodnje z njo nadaljevali. Namen ukrepa je povečati porabo sadja in zelenjave in hkrati omejiti naraščanje prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih in mladostnikih. Slednja namreč povečuje tveganje za nastanek številnih bolezni sodobnega časa (sladkorna bolezen tipa 2, srčno-žilne bolezni, rak, osteoporoza, itd.).

V ta namen je Evropska unija državam članicam namenila določeno finančno pomoč za brezplačno razdeljevanje svežega sadja in zelenjave učencem.

Razdeljevati se sme le sveže sadje in zelenjava in sicer:

 • jabolka, hruške, marelice, češnje in višnje, breskve, nektarine, slive, kaki, fige, kivi, mandarine
 • melone, lubenice, jagode, ameriške borovnice, rdeči in črni ribez, maline, grozdje, orehi (suhi), lešniki (suhi)
 • paradižnik, zelje (presno), kolerabica, korenje, kumare, paprika, rdeča redkvica
 • kislo zelje in kisla repa.
Dostopnost