15. 11. 2019 – DAN SLOVENSKE HRANE


Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano letos že peto leto obeležuje dan slovenske hrane. Ta dan bo letos tretji petek v novembru, torej 18. novembra.
Dan je namenjen ozaveščanju otrok o pomenu lokalno pridelane hrane in pomenu zajtrka.
Na ta dan otrokom v vrtcih in šolarjem ponudimo TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK, ki je sestavljen iz polnovrednega kruha, masla, medu jabolka in mleka. Vsa živila morajo biti iz lokalne pridelave
Pomena zajtrka se moramo zavedati tako odrasli kot otroci. Zajtrk je najpomembnejši obrok, ki bi ga morali zaužiti vsi. Starši imajo tu poglavitno vlogo, saj lahko največ naredijo z dobrim zgledom in odnosom.
Z dobrim zajtrkom bomo poskrbeli za otrokovo lažjo zbranost in večjo aktivnost pri vseh obveznostih, ki ga čakajo v vrtcu ali šoli.
Otroci naj ne gredo od doma brez zajtrka!
Otroci spijo še dlje kot odrasli, kar pomeni, da po nočnem počitku, ki lahko traja tudi dvanajst ur, nujno potrebujejo zajtrk. Najbolje bomo za njih poskrbeli, če jim bomo pripravili uravnotežen in polnovreden obrok. Nutricionisti pravijo, da mora zajtrk pokriti od 18 do 22 odstotkov celodnevnega energijskega vnosa, izpuščanje pa je pomemben razlog za razvoj debelosti, saj jutranje stradanje vodi v prenajedanje v ostalem delu dneva (enako velja za odrasle). Z dobrim zajtrkom bomo poskrbeli za njihovo lažjo zbranost in večjo aktivnost pri vseh obveznostih, ki jih čakajo v vrtcu ali šoli.
Kaj zajtrkovati?
Zajtrk naj bo sestavljen:
– iz ogljikovih hidratov: kosmiči, musliji, žita, polnozrnat kruh;
– svežega sadja in zelenjave,
– jedi, bogatih z beljakovinami in kalcijem: mleko in mlečni izdelki. jajce
Z zajtrkom zagotovimo:
– dovolj energije za učinkovito delo,
– izognemo se pomanjkanju določenih hranilnih snovi,
– boljšo rast ter razvoj,
– večjo zbranost zjutraj.

Kakšne so posledice izpuščanja zajtrka?
– utrujenost,
– zaspanost,
– nezbranost,
– razdražljivost,
– več prigrizkov čez dan, ki so revni s hranili in bogati z energijo
Kar se Janezek nauči, to Janezek zna …
Zelo pomembno je, da si že otrok in mladostnik pridobi zdrave prehranjevalne navade in redno zajtrkuje, saj to pomembno vpliva na prehranjevanje v odraslem obdobju in s tem na zdravje. Seveda je zato treba vstati malce prej, da v miru pozajtrkujemo. Zajtrk naj nam bo v užitek. Družina in okolje, v katero so otroci in mladostniki vključeni, imata izredno pomemben vpliv na oblikovanje življenjskega sloga te populacije.

Mateja Maretič, organizator šolske prehrane

Dostopnost