Skoči na glavno vsebino

V petek, 17. 11. 2023, smo na naši šoli z javno prireditvijo obeležili okroglo obletnico: 140 let od rojstva Ivana Preglja, našega mostarskega rojaka. Pisatelja, pesnika, dramatika, literarnega kritika, profesorja, ki je ime naših rodnih krajev v svojih delih ponesel v svet. Petkov večer je bil še eden od kamenčkov v mozaiku dogodkov, ki so se v tem jubilejnem letu odvili na Mostu na Soči v čast velikemu umetniku.

Tokrat so moči združili OŠ Most na Soči in Kulturno društvo Ivana Preglja. Obiskovalci prireditve so lahko uživali v prepletu petja Otroškega in Mladinskega pevskega zbora naše šole in Mešanega pevskega zbora Zdravko Munih. Nastopili sta tudi učenki Glasbene šole Tolmin in naši učenci, ki so deklamirali in brali odlomke iz Pregljevih del ter svoja lastna besedila, ki so nastala kot rezultat poustvarjanja po branju Pregljevih del pri pouku slovenščine. Besede so nas vsaj malo popeljale nazaj v Pregljeve čase …

Na odru je bila postavljena tudi priložnostna razstava Pregljevih del, ki jih hrani naša šolska knjižnica, razstavne panoje pa so krasila še likovna dela naših učencev, ki so nastala pri likovnem pouku.

Naši pevci, glasbeniki, recitatorji in obe voditeljici so se odlično odrezali. Ob koncu prireditve  smo se vsi strinjali, da je dobro vedeti, kdo in zakaj so bili pomembni možje našega šolskega okoliša. Ponosni smo, da živimo prav na Tolminskem in da tudi po sto letih Pregljev duh še živi, njegovi rojaki pa  še vedno prebiramo njegova dela.

Zapisala Marta Medvešček

Posnetek radijske oddaje Kotiček za šolarje, predvajane na Alpskem valu v sredo, 29. 11. 2023:

Dostopnost