Skoči na glavno vsebino

Učenci PŠ Šent. Gora so se zelo veselili, da bodo noč pred zadnjim šolskim dnem lahko skupaj prespali v šoli.

V četrtek je bilo že dopoldne čutiti vznemirjenje zaradi napovedanega obiska predstavnikov slovenske vojske in  težko pričakovanega večera.

Ob 9.00 so se pridružili na tribunah otrokom iz vrtca. Obiskali so jih namreč predstavniki slovenske vojske. Dva sta bila iz vojašnice na Šentviški Gori, trije pa iz Slovenske Bistrice.
Na zanimiv način so jim predstavili poklic vojaka, delovni dan vojaka in opremo. Lahko so se peljali z vojaškim vozilom, pomerili čelado in brezrokavnik. Najzanimivejše pa je bilo premagovanje ovir na poligonu, ki so ga jim postavili na igrišču. Za konec so še skupaj zapeli pesem Bila je huda mravljica, saj so imeli mravljico vojaki tudi na našitku. S kitaro jih je spremljala vojakinja Ana. Učenci so se jim za obisk zahvalili s pesmijo Ta svet in v les vžganim grbom slovenske vojske.

 

Popoldne so se  ob 18. 00 vrnili v šolo s potrebno opremo, da bodo noč lahko prespali v šoli. Poslovili so se od staršev in že delali načrte, kako bodo razporedili ležišča. Učiteljici sta jih povabili v telovadnico. Tam so se takoj spomnili, kje je bil lani skrit sladoled. Tokrat ga tam ni bilo, a ni dolgo trajalo, da so ledeni zaklad našli. Odigrali so še zadnjo prijateljsko tekmo med dvema ognjema, potem pa je bil res čas  za pripravo ležišč. A nikakor še ne čas za spanje. Preko Ključa se  je namreč s prizorišča koncerta razlegala glasba. Tako so se skozi Polje, okrog Ključa podali do vzpetine na Prapetnem Brdu, kjer je bil lep razgled na prizorišče dogajanja. Pomalicali so, poslušali glasbo, zaplesali, se malo lovili. Veseli so bili tudi obiska nekaterih starejših učencev.

Ko se je začelo mračiti, je bil čas za vrnitev ob svetlobi baterijskih svetilk. Po pravljici so nekateri hitro zaspali, nekateri pa so se zjutraj zgodaj zbudili.

Zjutraj so spalnice spet uredili v učilnice. Po malici so jih čakali  pomembni dogodki zadnjega šolskega dne. Ob himni so četrtošolke dvignile zastavo. Nato so s krajšim kulturnim programom  počastili prihajajoči praznik domovine. Za to priložnost so tudi sami sestavili pesem, ki ima na začetku verzov črke S L O V E N I J A.

Po kosilu smo se poslovili in si zaželeli lepe počitnice. Nekateri pa bodo še nastopili 30.6. na krajši slovesnosti pri obeležju iz vojne za Slovenijo na začetku vasi.

Naj bodo počitnice razigrane in varne.

Za PŠ Šent. Gora,  Erika Laharnar in Vlasta Sotenšek

     

     

     

     

 

 

Dostopnost