Skoči na glavno vsebino

Počasi, lepo počasi pisalo po papirju drsi,

nam črke ustvarja in misli umiri.

Društvo Radi pišemo z roko je med 23. in 27. januarjem organiziralo že 8. Teden pisanja z roko. Projektu, ki spodbuja čitljivo, tekoče in lepo pisanje, se je pridružila tudi OŠ Most na Soči.

Tokratna nosilna tema je bila Mislim tiho, pišem počasi. Ta je v ospredje postavila počasnost in umirjenost, ki sta za pisanje potrebni. Na predmetni stopnji so se učenci pogovarjali o tem, kako prav je, da se v današnjem času, ko nas obkrožajo in nam življenje lajšajo naprave, s katerimi opravimo aktivnosti hitreje in lažje, občasno ustavimo, umirimo svoje misli in zapišemo besedo, stavek oziroma daljše besedilo z roko. Na spletu so poiskali nekaj zanimivosti o pisanju z roko. V nadaljevanju so učenci pisali rokopis na poljubno temo: za iztočnico so si lahko izbrali letošnji slogan Mislim tiho, pišem počasi ali pa so prepisovali katero koli umetnostno ali neumetnostno besedilo. Ker smo bili ravno v dnevih pred kulturnim praznikom, so se mnogi odločili za prepis katere izmed Prešernovih pesmi. Tudi na razredni stopnji so učenci tretjih in četrtih razredov prepisali Povodnega moža, svoj zapis pa so oplemenitili z ilustracijo pesmi. Nekateri pa so najprej narisali Prešernov portret, nato pa po portretnih črtah zapisali tri kitice Zdravljice.

Čeprav si ne znamo zamišljati, da bi bili v času covida-19 brez računalnikov in drugih sredstev za digitalno komunikacijo, je prav pandemija spodbudila razmišljanje, da nas tipkanje preveč unificira, izolira, standardizira, da nam jemlje kreativnost in človeški pridih, ki sta tako značilna za pisanje z roko.

Pisanje z roko je več kot uporaba pisala, je pomembna spretnost. To je izvirna človekova spretnost, saj nihče na svetu ne piše tako kot vi. Spretnosti razvijamo z vajo. Znano je, da možgani bolj kompleksno delujejo pri pisanju z roko kot pri pisanju z računalnikom. Informacija, ki jo napišemo z roko, se v spominu zadrži dlje časa. Učenci, ki pišejo z roko, pišejo spise hitreje, imajo večjo vztrajnost, več idej in dolgotrajnejšo pozornost.

Namen Tedna pisanja z roko je ozavestiti mlajše in starejše o pomenu pisanja z roko, ga spodbuditi, vzpostaviti družbeno pozitiven odnos do pisanja z roko, poudariti pomen razvoja individualnosti, vplivati na razvoj fine motorike pri mlajših in starejših ter izraziti spoštovanje in naklonjenost, saj je pisanje z roko bolj osebno.

Če bomo pisali z roko, bomo ohranili to fino motorično spretnost, ki je pomembna za mlajše in starejše generacije. Sami se bomo odločali, kdaj bomo pisali s pomočjo računalniške tipkovnice in kdaj z roko. Dobro je ohraniti možnost izbire.

Če se sprašujete, zakaj pisati z roko, si preberite naslednje trditve:

Pisanje z roko stimulira možgane.
Pisanje z roko nas osredotoča na vsebino.
Pisanje sprošča telo in živce.
Pisanje je pomirjevalna in ritmična dejavnost.
Pisanje z roko zmanjšuje depresijo in anksioznost.
Pisanje sprošča kreativnost.
Pisanje z roko nam pomaga pri učenju, saj si stvari lažje zapomnimo.
Pisanje z roko aktivira naše možgane in skrbi za daljše pomnjenje napisanega.
Besedilo napisano z roko je bolj osebno kot besedilo napisano v digitalni obliki.
Naša pisava je unikatna, tako kot mi. Bodi unikaten – piši z roko!

Natipkala: Urška Hrast
  

     

Dostopnost