Skoči na glavno vsebino

Še preden so učenci 1. a odkorakali na prvomajske počitnice, smo v četrtek, 22. 4., imeli tehnični dan na temo “Zdravo živim”.

O tem, kako skrbeti za svoje zdravje, smo govorili ves mesec april, zato je bil čas, da pridobljeno teoretično znanje učenci prenesejo še v prakso. Preizkusili so se v raznolikih dejavnostih, s katerimi so dokazali, da znajo poskrbeti za svoje zdravje. Vas zanima, kaj vse smo počeli?

Najprej smo po modelu prehranske piramide s pomočjo sličic iz reklamnih letakov, ki so jih učenci ob urjenju finomotoričnih ročnih spretnosti izrezali, izdelali ”raketo, ki nas pelje po poti zdravega življenjskega sloga”. Le-ta je nastala, ko smo prehranski piramidi in s tem raznoliki zdravi prehrani dodali še dva pomembna elementa skrbi za zdravje – gibanje in pitje zadostne količine vode.

Za zdravo prehrano smo poskrbeli s sadno malico, ki so si jo učenci pripravili povsem samostojno. Lupljenje, rezanje z nožki in pomivanje posode jim je šlo dobro od rok, še bolje pa jim je šlo od rok in ust zdravo sladkanje s sadno solato. Tudi za gibanje na svežem zraku smo poskrbeli. Odpravili smo se na bližnji travnik, kjer smo se razgibali med nabiranjem regratovih cvetov. Uganete, zakaj smo jih potrebovali? Z njimi smo priskrbeli še tretji sestavni del naše rakete zdravega življenjskega sloga – pitje zadostne količine vode. Kot predstavniki vodne šole pijemo in spodbujamo k pitju vode. V ta namen smo iz regratovih cvetov pripravili nastavek za regratov sirup. Učenci so v steklene kozarčke izmenjevali plasti regrata in sladkorja. Zdaj je njihova naloga le še ta, da doma za mesec dni postavijo kozarčke na okenske police, kjer bo sonce poskrbelo, da bo iz pripravka nastal regratov sirup. Z njim si bodo lahko osvežili kozarec vode v takrat najverjetneje že toplih zgodnjih poletnih dneh, do takrat pa nekaj potrpežljivega čakanja in odštevanja.

Še na spodnjih fotografijah si poglejte, kako 1. a za zdravje poskrbeti zna.

Zapisala Veronika Gregorčič



Dostopnost