Skoči na glavno vsebino

v okviru mladinskega literarnega festivala Bralnice pod slamnikom, smo prejeli vabilo  Knjižnice Cirila Kosmača že v začetku oktobra.  Za letošnjega gosta je bil izbran angleški pisatelj Kevin Brooks.

Učenci, člani literarnega kluba so se na srečanje začeli pripravljati z branjem njegovih prevedenih del: iBoy in Dnevnik iz bunkerja. Obe deli odpirata temeljna vprašanja o smislu življenja in nista lahko branje. Spodbujata razmišljanje o morali, sočutju, sodobni tehnologiji, medsebojnih odnosih, različnosti, sobivanju, odpirata mnogo tabujev … in ne ponujata lahkih rešitev.

Obisk v Sloveniji je avtor žal odpovedal zaradi bolezni. Namesto Brooksa je na srečanje 22. 11. z dijaki in učenci prišla prevajalka obeh njegovih del v slovenščino Meta Osredkar, ki je tudi sama avtorica dveh kriminalnih romanov. V pogovoru z dijaki Gimnazije Tolmin je najprej predstavila nekaj prevajalskih izzivov. Pogovor se je nadaljeval  ob dilemah, ki jih prevedeni Brooksovi deli sprožata, o najljubših junakih, sporočilnosti  knjig … Globoko doživljanje literarnega dela in razmišljanje o vprašanjih, ki jih romana sprožata, nadgrajuje deli  in aktivirata bralca. To moč literature smo na srečanju doživeli in po mnenjih učencev je bilo srečanje zelo zanimivo.

Po srečanju so si učenci ogledali še nekatere gimnazijske prostore in obisk zaključili v knjižnici.

Zapisala Martina Kozorog Kenda



2_m  1_m  3_m

DSC_0004_m  DSC_0006_m  DSC_0020_m

Dostopnost